Telemetrie v1 (2020)

From Zonnewiki

Ergens tussen 2019 en 2020 is het team begonnen met het werken aan Telemetrie v1. Na het testen van verschillende onderdelen als prototype is momenteel versie 1 in gebruik in de boot. Het telemetrie systeem heeft als doel om het team strategie (dat zich op de wal bevind) meer inzicht te geven over hoe de verschillende onderdelen in de boot op dat moment presteren om een betere uitspraak te kunnen doen over wat de beste strategie voor dat moment is. Voorheen werd dit gedaan door met de schipper te communiceren door middel van Walkie Talkie's, telefoons of Portofoons. Voor 2015 is er ook een eerder systeem in de boot aanwezig geweest; helaas zaten hier abonnementskosten aan verbonden en was dat systeem minder flexibel.

De hardware en software zijn ontwikkeld en gebouwd door Jan.

Onderdelen

Het systeem bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Arduino
  • LAN shield
  • CAN shield
  • 2G/3G/4G router

Functie

De functie van het systeem is het meeluisteren op de CAN bus van de accu, de MPPT's en de motorcontroller. De accu en MPPT's zijn van dezelfde fabrikant en communiceren al met elkaar en met het bijbehorende scherm in de cockpit. De motorcontroller gebruikt een ander protocol en communiceert dus ook niet over dezelfde bus.

De Arduino ontvangt de CAN berichten en stuurt ze via de router in de boot naar de Mosquitto MQTT server waar ze met behulp van een Node-red client op een dashboard worden weergegeven.