Spatwaterscherm v1/v2/v3 (2019)

From Zonnewiki
Revision as of 13:31, 1 August 2021 by FuzzyBot (talk | contribs) (Bijgewerkt vanwege een nieuwe basisversie van de bronpagina)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:

Het spatwaterscherm is een verhoging rond het mansgat om te voorkomen dat (spat)water van golven de boot in kan lopen.

Spatwaterscherm/Golfbreker

Volgens de technische reglementen ingevoerd in racejaar 2019 moet er een rand op de boot aanwezig zijn die water uit het mansgat houd. Het betreft hierbij de volgende regel:

5.5.1 The edge of the cabin must be designed such that it prohibits significant amounts of water entering the cabin in all racing conditions expected. Alternatively, the use of a spray skirt to prohibit water entering the cabin is allowed.[1]

De standaard verhoging rond het mansgat werd tijdens de technische keuring van 2019 afgekeurd. Hierna is als oplossing bedacht te gaan varen met een transparant spatwaterscherm op de voorkant. Bij het ontwerp van van dergelijk spatwaterscherm moet er rekening worden gehouden met de volgende regel:

5.4 The pilot must have a clear field of view and have unobstructed hearing at all times.[1]

Tevens mag de volgende regel niet in gevaar komen:

5.6 All boats must be designed to ensure that the pilot will be able to evacuate the boat within 5 seconds without any form of outside assistance.[1]

Versie 1 (2019-2020)

De eerste versie spatwaterscherm op de boot is gemaakt van een transparante polycarbonaat plaat welke met behulp van met MMA op het dek gemonteerde L-profielen in een gebogen vorm wordt vastgemaakt. De plaat word haaks op het dek bevestigd aan de L-profielen met behulp van bouten en vleugelmoeren.

Eisen

  1. Moet doorzichtig zijn
  2. Moet hoog genoeg zijn om golven tegen te houden
  3. Moet stevig op het dek zitten
  4. Moet los te vervoeren zijn

Onderdelen

  1. 1x Transparant polycarbonaat plaat
  2. x L hoekprofielen met gat
  3. x Bouten
  4. x Vleugelmoeren

Bouwbeschrijving

Boor in het polycarbonaat voor ieder bevestigingspunt op gelijke tussenafstand een gat met het formaat van de bouten op de hoogte van het gat in de L hoekprofielen. Bevestig de hoek profielen met bout en vleugelmoer aan het polycarbonaat. Buig het polycarbonaat onder de juiste buiging op de definitieve bevestigingsplaats op de boot. Teken af waar alle L hoeken op het dek bevestigd moeten worden. Breng MMA aan op de afgetekende locaties. Bevestig de L-hoeken (let op de droogtijd). Wanneer de MMA uitgehard is kan het scherm op de definitieve locatie worden bevestigd.

Problemen

De eerste versie van het spatwaterscherm heeft een aantal problemen, namelijk:

  1. Tijdens de race in Monaco heeft het scherm een paar grote golven tegen moeten houden en is daarbij gebroken
  2. Waarschijnlijk heeft warmte het scherm langs de volledige rand haarscheurtjes doen oplopen.

Dit scherm en haar bevestiging is ter plekke geïmproviseerd na het bemachtigen van de transparante plaat. Dit betekend dat er beter nagedacht had kunnen worden over de uiteindelijke uitwerking.

Versie 2 (voorstel 2020, nooit uitgevoerd)

Naar aanleiding van het breken van versie 1 is er besloten dat versie 2 verder uitgedacht kan worden. Het is de bedoeling dat versie 2 een aerodynamische vorm zal krijgen en steviger op het dek zal blijven zitten. Het uiteindelijke product moet de vorm krijgen in een stijl ergens tussen het windscherm van een scooter en de cockpit van een zweefvliegtuig.

Eisen

Dezelfde eisen als versie 1:

  1. Moet doorzichtig zijn
  2. Moet hoog genoeg zijn om golven tegen te houden
  3. Moet stevig op het dek zitten
  4. Moet los te vervoeren zijn

Met als toevoeging:

  1. Moet aerodynamisch zijn
  2. (Moet er iets professioneler uitzien)

Materiaalonderzoek

Polycarbonaat (Lexan)

Waanzinnig sterk spul dat buigt in plaats van breekt.

  • 10 jaar uv garantie (word bros onder uv)
  • Impact resistance: 200x sterker dan glas
  • Word zacht op 115 graden Celsius

Het bewerken van polycarbonaat kan koud of warm. maar voor een compound curve (twee verschillende curves in hetzelfde materiaal) is eigenlijk alleen warm buigen een optie. Om polycarbonaat warm te kunnen buigen moet het eerst gebakken worden om het vocht dat er in zit te verwijderen. daarna moet het naar de gewenste temperatuur worden gebracht alvorens het te kunnen buigen. Dit betekend dat je een oven moet hebben met het formaat van het plaatmateriaal dat je wilt gaan buigen. Ook is het zo dat de meeste lijmen niet goed werken op polycarbonaat

Acryl (Plexiglas)

Minder sterk dan polycarbonaat maar een stuk makkelijker te bewerken.

  • 30 jaar uv garantie
  • Impact resistance: 10x sterker dan glas
  • Word zacht op 90.5 graden Celsius

Het bewerken van acryl is vrij simpel; verwarmen en buigen.

Protoplast

Makkelijk te bewerken materiaal. Vervormen kan gedaan worden door in warm water te leggen en vervolgens tegen een mal aan te drukken

Moet de gegevens hiervan nog uitzoeken

  • uv ?
  • impact resistance ?
  • Word zacht rond 60 graden

PetG

petG bekrast sneller dan acryl

Voorgestelde werkwijze

Mal maken rond de cockpit met de vorm die het raam moet krijgen, dan het plastic, indien mogelijk, vormen met een heatgun (moeilijk) of eerst in een oven leggen, daarna over de mal heen (makkelijk, maar oven vinden is lastiger)

Kijkend naar materialen, polycarbonaat buigt voordat het breekt, plexiglas breekt en petG weet ik niet. Polycarbonaat lijkt het meest geschikt het meest geschikt is voor ons doel op basis van de materiaaleigenschappen. MAAR: polycarbonaat heeft de neiging om tijdens verwarmen bubbeltjes te vormen die het zicht belemmeren. dit is te voorkomen door het te "bakken"/"drogen" voor het bewerken zodat er geen vocht meer in zit. Dit betekend wel dat je alsnog een oven nodig hebt. Het verwerken van plexiglas is wel een stuk makkelijker dus ook een goede optie.[2][3]

Versie 3 (Juni 2021 - heden)

Versie 2 is vanwege complexiteit nooit tot uitvoering gebracht, vanwege noodzaak is er besloten een nieuw voorstel te doen voor een alternatief spatwaterscherm. Hiervoor zijn de eisen opnieuw opgesteld zodat er meer designs mogelijk waren. Bij herinterpretatie van de regels bleken de eisen te strak waardoor simpelere designs niet mogelijk waren.

Eisen

  1. Moet niet/zo min mogelijk in het zicht van de schipper zitten.
  2. Moet de golven afbuigen of tegenhouden

Met deze eisen was het mogelijk gebruik te maken van de hoogte van de al aanwezige rand om het mansgat, maar in plaats van de ronding (welke de golven te weinig onderbreekt) een horizontale "skirt" overheen te leggen zodat golven die tegen de rand op komen er niet overheen kunnen. Dit design is zeer minimalistisch en zit de schipper niet in de weg, daarnaast is het erg licht en zijn er geen verdere aanpassingen aan de boot nodig.